Welk tuingereedschap gebruik je bij haagplanten?
Sinds kort heb je een tuin én je haagplantenbestelling is onderweg. En nu? Wat moet en kun je doen om je tuin klaar te maken voor de haag? En dan bedoelen we vooral op het gebied van tuingereedschap. Wat moet je standaard in je tuinhuis, garage of berging hebben liggen, hangen en staan om je tuin te kunnen onderhouden?! Als je deze blog gelezen hebt, weet je precies wat je moet kopen.
Schoffel
We beginnen bij het begin. Op de plek waar de haag komt te staan moet je al het onkruid verwijderen. Dat doe je met een schoffel. Je maakt de grond los en je snijdt zo meteen het onkruid bij de wortels af. Hierdoor kan het onkruid zich niet meer hechten in de grond en sterft het af. Het is een beetje afhankelijk van de grootte van je tuin, maar je gooit het onkruid in een emmer, een vuilnisbak of een kruiwagen. En natuurlijk kan het ook meteen op de composthoop.
Schop of spade
Het is een open deur, maar de kluiten van de haagplanten komen natuurlijk dieper in de grond te staan. Je moet dus ‘aan de bak’ om een grote sleuf te graven. Hiervoor heb je een schop nodig. Ze noemen hem ook wel eens spade. Met de schop graaf je makkelijk en snel een sleuf. Uiteraard is het afhankelijk van de grootte van de kluit, hoe breed en diep deze moet zijn. In de beschrijving van de haagplanten op onze website hebben we een beschrijving van de kluitgrootte gezet. Ook kun je natuurlijk wachten totdat de haagplanten bij je thuis aankomen, maar dan kun je ze jammer genoeg niet meteen planten. Nog een tip trouwens: span een touw van de ene kant naar de andere kant van de sleuf, zodat je planten straks mooi recht komen te staan.
Gieter of tuinslang
De planten zijn er. Mooi. Voor het aanplanten kan gebruik worden gemaakt van aanplantgrond zoals Vivimus. Dit meng je eenvoudig met de aarde in de sleuf. Verdeel nu alle planten over de sleuf. Ziet het er goed uit zo? Haal dan een voor een de kluit uit de pot en dompel deze in een emmer met water. Zet de planten daarna kletsnat in de grond. Staan ze recht? Gooi dan de sleuf dicht met aarde. Dit kun je met je handen doen. Of gebruik weer de schop. Nu is het belangrijk dat je de planten regelmatig water geeft. Met een gieter als je meer tijd hebt. Heb je niet veel tijd? Geef de planten dan water met een tuinslang. Let op: te nat is niet goed, te droog ook zeker niet.
Snoeischaar
Het duurt natuurlijk nog wel even als je de haag net geplant hebt, maar vroeg of laat ga je hem snoeien. Met de snoeischaar snoei je takken die niet dikker zijn dan ongeveer een vinger. Het beste koop je een snoeischaar waarbij de messen langs elkaar heen gaan. Die snijden de takken echt door. Wat nog belangrijker is: zorg dat de schaar altijd scherp is. Is je snoeischaar bot? Dan krijg je rafels waardoor schimmel kan ontstaan. Snoeien doe je altijd schuin net boven een knop. Wanneer je dat moet doen is afhankelijk van de plant. Als het vriest, snoei je geen enkele plant. Dat brengt schade toe.
Takkenschaar
Heb je veel grote haagplanten in je tuin en wil je dus dikkere takken snoeien? Dan kom je hier met een snoeischaar niet doorheen. Gebruik dan een takkenschaar. Deze is in veel gevallen langer dan een snoeischaar, zodat je meer kracht kunt zetten.
Heggenschaar
Nóg een schaar? Jawel. Naast de snoeischaar en takkenschaar is een heggenschaar onmisbaar gereedschap als je een haag hebt. Je kunt hiermee haagplanten met fijne bladeren in vorm snoeien. Een heggenschaar is niet geschikt om dikke takken mee te knippen en voor kleine planten is hij te grof. Je hebt de keuze uit een handmatige heggenschaar of een elektrische.
Bezem
Last but not least… Een harde bezem. Heb ik die echt nodig? Jazeker. Die hoort tot je standaard uitrusting voor je tuin. Staat je haagplant namelijk dicht bij je terras of een beklinkerd paadje? Dan is het wel zo handig om deze na plant- of snoeiwerkzaamheden schoon te vegen. Maar je zult zien de harde bezem heb je vaker nodig. Ook in de herfst of bij flinke wind, liggen je terras en de tuinpaadjes vol met bladeren en zand. En dan is het wel zo fijn dat je bezemvriend om de hoek op jou wacht.