Beperk wateroverlast in je tuin
Tijdens de herfst kan het veel regenen. Zeker door de klimaatverandering wordt de kans op flinke hoosbuien steeds groter. En daardoor is de kans op wateroverlast ook steeds groter! Het beeld van ondergelopen straten en tuinen is dan ook niet onbekend. Gelukkig kan er wel iets gedaan worden om de wateroverlast in je tuin zoveel mogelijk te beperken. We lichten het graag toe!
Problemen door overtollig water
Wat tegenwoordig helaas een veel voorkomend fenomeen is in tuinen is betegeling. Veel voor- en achtertuinen worden volledig betegeld. Het voordeel hieraan is dat je weinig onderhoud aan je tuin hebt, maar helaas nemen die tegels ook veel nadelen met zich mee. Regenwater kan door de betegeling namelijk minder snel wegtrekken in de bodem dan wanneer deze bodem beplant zou zijn. Het water blijf daarom op de tegels liggen en kan zo aardig wat schade aanrichten!
Problemen die door overtollig water kunnen ontstaan zijn ten eerste wateroverlast binnenshuis, of beschadigingen aan tuinhuizen, pergola’s en vlonders. Ook kan door het water algengroei ontstaan of kale plekken in het gazon. Een nog groter probleem is de kans op het verzakken van het terras of de tuinpaden. Kortom: wateroverlast is geen pretje!
Verklein de kans op schade
Gelukkig zijn er genoeg handelingen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat de wateroverlast in je tuin zo beperkt mogelijk blijft. We zetten deze tuinklusjes graag voor je op een rijtje.
1. Meer groen
Ten eerste is het aan te raden om niet je volledige tuin te betegelen, maar voor voldoende beplanting in de bodem te zorgen. Zo kan het water via de tuingrond wegtrekken en voorkom je overlast. Ook helpt het om de voegen tussen de tegels voldoende breed te maken, zodat het water ook tussen de tegels door kan wegtrekken. Daarnaast kan een vijver ook eventueel als extra water-bufferopslag dienen.
2. Goede grondbewerking
Wanneer de bodem in je tuin niet voldoende lucht- en waterdoorlatend is kan er een plas water op de bodem ontstaan, waardoor je planten natte voeten krijgen. Van natte voeten worden planten nooit blij! Zorg er dus voor dat je jouw tuingrond goed en diep doorspit. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte in de bodem, waardoor het water er gemakkelijk in weg kan trekken.
3. Overige handelingen
Daarnaast zijn er nog andere kleinere handelingen die kunnen helpen bij het beperken van wateroverlast. Kies bijvoorbeeld voor grind in plaats van tegels. Grind is veel beter waterdoorlatend dan betegeling. Ook het plaatsen van een regenton beperkt de hoeveelheid water in je tuin. De ton vangt het water op, wat later nog ingezet kan worden om je planten water mee te geven.
Nog een tip is het plaatsen van een drainage goot of afvoerputje. Hiervoor kun je het beste zorgen dat je terras licht afloopt, zodat het water direct in de goot of het putje loopt.